Bohuslänska Jaktklubben – BJK´s bakgrund
Vid slutet av 1800-talet fanns det bara seglingssällskap i städerna i Bohuslän, detta ville bankkamrer Wilhelm Reichenberg på Smögen ändra på, vilket han gjorde. Tillsammans med vänner längs kusten bildade han Bohuslänska Segeljaktklubben den 13 december 1913. Klubbens syfte var att organisera seglingsintresserade i de bohuslänska ”strandlägena”.
Först ut som ordförande blev fiskexportören C. James Anderson från Smögen och till ”sekreterare och intendent” valdes initativtagaren Wilhelm Reichenberg. Man arrangerade kappseglingar på både Smögen och i Grebbestad för de seglingsintresserade. Efter något år ändrades namnet till Bohuslänska Jaktklubben, BJK, i vardagligt tal i dag. På 1920-talet flyttades verksamheten till norra Bohuslän och man kappseglade i Fjällbacka och Grebbestad. Efter 1941 då SS Norderviken i Fjällbacka bildades har klubbens säte varit Grebbestad med närliggande orter.
År 2023, 110 år efter starten, har mycket förändrats som påverkat seglingens plats och roll i samhället. Havet som transportväg har fått konkurrens, förflyttning till sjöss drivs idag oftare med motor än vind och färre lever året runt på öarna längs kusten där många av gårdarna blivit fritidshus. Den livliga aktivitet som rådde kring öarna utmed den bohuslänska kusten för hundra år sedan har ändrat karaktär och med den även vår kunskap om båtar och sjöliv. Segling har blivit en fritidsaktivitet för familjer och en sport med många inriktningar när nya material och tekniker möjliggör båtar i många olika storlekar och utföranden.
Förändringen har även påverkat BJK. Idag är det inte regattor och banketter som är huvudnumret. Idag är vi en plattform för segling i mer vardagliga sammanhang med veckokurser i juli och kvällseglingar under maj-september. Vi håller kurser där vi lär ut segling till intresserade i alla åldrar med mål att våra deltagare ska kunna känna sig trygga ombord på en segelbåt. Åren har lärt oss att det tar tid att utveckla den kunskap havet kräver av oss för att hantera de situationer man kan ställas inför till sjöss. Så vi håller oss till det enkla. Med Vadskär som utgångspunkt har vi rikligt med träningsutmaningar så snart vi lämnar bryggan. Klubben har ett tiotal optimistjollar, fyra tvåmanssjollar av typ RS-Feva, en Feva Quest samt tre C55:or.
Vadskär, klubbens samlingspunkt. Under året fungerar vår anläggning som en träffpunkt för aktiva medlemmar. Där får man möjlighet att arbeta med praktiskt underhåll av materiel och anläggning, segla tillsammans, umgås och även bada bastu. Sedan några år finns en bastu på Vadskär som medlemmar kan hyra. Den kan även hyras av andra och har blivit ett lite oväntat men uppskattat tillskott i verksamheten.