Våra båtar

Optimist

Optimist

Optimisten är den största jolleklassen i världen och många av världens främsta seglare (såsom Ben Ainslie, Josefin Olsson, Hans Wallén och Fredrik Lööf) har börjat sin seglarkarriär i optimisten. Många kan säkert själva minnas frihetskänslan när man som barn själv blev kapten i optimistjollen. Optimistklassen är över 60 år gammal men intresset för optimistsegling ökar fortfarande i Sverige. Bevis på detta är att Junior SM seglas av hundratals tjejer och killar varje år och av de 47 seglade Optimist VM har svenskarna varit bäst 10 gånger.

Här på BJK rekommenderar vi Optimistjollen som din första segelbåt. Optimisten passar dig som är 6-12 år gammal. Du kan segla optimist hos oss på vår seglarskola i juli och i mån av tillgång på instruktörer även under för- och eftersäsong i samband med andra seglingsaktiviteter.

Optimisten 

Design: Clark Mills, 1947
Längd: 2,3 m
Bredd: 1,1 m
Vikt: ca 35 kg
Sprisegel: 3,5 kvm
Besättningsvikt: 40-50 kg
Mastlängd: 2,1 m


RS Feva

Feva

RS Feva konstruerades 2002 och har under de senaste åren blivit världens mest sålda två-mannabåt. Båten är en av Svenska Seglarförbundet rekommenderad juniorbåt. Den är robust och lättseglad vilket gör den lämplig som seglarskolebåt och är samtidigt avancerad nog för att vara en rolig tävlingsbåt. BJK har även en RS Feva Quest som är en robustare variant av Fevan med plats för en instruktör ombord och därmed erbjuder ett enklare steg över till att segla tvåmansjolle.

RS Feva är rolig för alla! Den stora sittbrunnen och höga bommen i RS Feva gör att den är bekväm för både vuxna och barn att segla. Båten har även en stor skrovvolym vilket betyder att även tyngre seglare kan njuta av båten.

RS Feva

Design: Paul Handley, 2002
Längd: 3,64 m
Bredd: 1,42 m
Vikt: 63 kg
Storsegel: 6,5 m²
Fock: 2,1 m²
Gennaker: 7 m²


C55

C55

C55:an är kölbåten med jollekänsla. Båten har en öppen layout och alla segel kan lätt hanteras från sittbrunnen. Oftast seglas C55 med en besättning på två man, men även tremannabesättningar förekommer i tävlingssammanhang. I seglarskolan är det oftast två deltagare per båt tillsammans med en instruktör, ibland tre deltagare om det är ett sällskap som vill segla tillsammans. Svenska seglarförbundet har sedan mitten av 2000-talet rekommenderat C55 som skolbåt. Det finns nu över 250 båtar av samma typ i Sverige, varav ca 60 seglas aktivt i kappseglingar. 

Här på BJK har vi kurser för ungdomar, vuxna och familjer i C55.

C55

Design: Pelle Petterson
Längd: 5,51 m 
Bredd: 2,05 m
Djup: 0,4 – 1,1 m
Vikt: 450 kg
Total Segelyta: 38 kvm

Dela:

Facebook
Twitter
LinkedIn
On Key

Relaterat

Medlemsdag lördag 16 september 2023

Kappsegling, fika och bastu på dagen, höstfest på kvällen. Kappsegling kl.13:00 Höstfest kl.18:30 Vi fixar middag tillsammans med råvaror som klubben handlat, egen dryck medtages.

Bästa seglarskolan någonsin!

Årets seglarskola avslutades i vackraste tänkbara nordbohuslänska seglarväder med duktiga deltagare, stolta anhöriga och glada instruktörer. BJK har igen visat hur segling, lärande, sommar och

Lyckad Carnevalsegling

Årets carnevalsegling gick i soligt väder och lätta vindar. Många båtar deltog med duktiga seglare i alla åldrar. Hög tävlingsvilja som märktes vid rundningarna. Ännu

Seglarskolans första vecka

Veckan började med storm som sen gick över i vackert seglingsväder. Deltagarna har lärt seglingsteori, övat sjömanskap, badat – men framför allt seglat. På måndag